13 februari 2009

Så har då äntligen en av Nora kommuns landsbygdsskolor säkrat sin framtid genom att friskoleföreningens ansökan beviljats av Skolverket. Detta trots kommunens yttrande där den socialdemokratiska majoriteten ville avstyrka ansökan. Grattis Järnboås!!
Förhoppningen är att skolan ska kunna hyra lokaler av Nora kommun/Nora Bostäder för sin verksamhet. Kanske bra om man även har en plan B när det gäller lokalerna...men det mest sannolika är förstås att alla barnen kommer att välja friskolan och då finns det inget underlag för att driva den kommunala skolan vidare. Den socialdemokratiska majoriteten har i åratal talat om nedläggning och jag har full förståelse för att föräldrarna nu tagit detta steg för att säkra skolans framtid.
En annan skola i kommunen som varit nedläggningshotad under en massa år är Dalkarlsbergs skola. Där har Skolverket dock inte beviljat ansökan då man anser att elevunderlaget inte är tillräckligt. Ett trist resultat för friskoleföreningen i Dalkarlsberg som stridit länge för att få ett tillstånd. Men friskoleföreningen ser möjligheter och kommer nu att kontakta närliggande Granbergsdal där Karlskoga lägger ner skolan för att se om man där kan få ett antal elever att välja Dalkarlsberg i stället. Jag hoppas att de lyckas!
I både fallet Järnboås och Dalkarlsberg hade säkerligen läget varit ett annat om kommunen valt att marknadsföra orterna på ett bättre sätt, erbjudit tomter till attraktiva priser på ett offensivt sätt och framförallt inte "glömt" hela Vikersbygden i förra årets upplaga av turistbroschyren. Samma offensiva satsningar, strategiska och långsiktiga som saknas för Nora stad saknas kanske i än högre grad för den omgivande landsbygden där ca 40% av kommunens innvånare bor. Att enbart satsa på att dra in på den kommunala servicen skapar ingen attraktiviet!

Inga kommentarer: