18 februari 2009

Idag har GM:s besked om Saab kommit. Märkligt nog anser man att det efter årsskiftet är den svenska regeringen som ska gå in och ta över ägarskapet i Saab. Budskapet från näringsministern har varit tydligt, den svenska staten ska inte äga bilfabriker, svenska skattebetalare förväntar sig andra tjänster för sina skattepengar än att regeringen ska gå in och rädda ett företag. De svenska skattepengarna behövs för skolan, vården och äldreomsorgen. Vilka företag skulle sedan stå på tur och vilja ha hjälp och hur ska pengarna fördelas? Vilka företag är det OK att staten äger och vilka ska vara kvar inom marknadsekonomin? Vem ska i ett sådant läge avgöra storleken och vara eller icke vara kring bonusar till höga chefer och storleken på aktieutdelningen?
Ytterst handlar ju detta i första hand om ett strukturellt problem och inte ett konjunkturproblem - så sent som för två år sedan skakade man inom GM på huvudet när det talades om miljöbilar och drivmedelssnåla modeller..
Sen är det givetvis så att för västsverige är detta en katastrof, varken mer eller mindre. I många familjer arbetar bägge parter inom Saab och det blir ett hårt slag för hela den västsvenska arbetsmarknaden om Saab läggs ner. Förhoppningen är givetvis att man inom det utvecklingsbolag som bildats kan hitta andra vägar för all den kompetens som finns i området och att det görs stora satsningar på arbetsmarknadsområdet för att hitta nya vägar för de människor som drabbas.
Jag har inte tagit del av kulturutredningen i någon större omfattning men jag är böjd att hålla med om att de yttringar som nyligen passerat som examensarbeten på Konstfack lämnar mycket övrigt att önska. Inte så att jag anser mig kompetent att göra bedömningen om det är konst eller inte - men att ta vårdresurser och tunnelbanevagnar i anspråk för sitt konstnärliga uttryck kan bara vara OK om man är beredd att betala vad det kostar! Att sedan som examinator låta detta passera verkar ansvarslöst anser jag. Man kan inte bara se mellan fingrarna om det är uppenbart att det finns en misstanke om brott - lite mer civilkurage än så bör vi kunna kräva av personalen på Konstfack.

Inga kommentarer: