21 februari 2009

Nora behöver bättre marknadsföring!


I veckan kom de nya siffrorna för 2008 gällande befolkningsutvecklingen i länets kommuner. För Noras del är det dystra siffror - Nora tappade 72 personer 2008! De enda kommunerna som tappat mer är Karlskoga (-116) och Hällefors (-114). De kommuner som står för en positiv befolkningsutveckling är Örebro (+1848), Lekeberg (+14) samt Kumla (+305). Ett intressant räkneexempel - för Noras del innebär det att nästan 1,5 personer varje vecka valde att flytta ut från Nora, med mitt beräkning nedan gör det ca 40 000:- minus/veckan.....


För Nora är det allvarligt, Nora har minskat med totalt 90 personer sedan 2000! Jag anser att en av orsakerna till detta är att vi inte har några tydliga, utkommunicerade mål när det gäller befolkningstillväxten. I vårt strategidokument står det skrivet att vi har som mål att öka med 25 personer per år vilket skulle ha gett oss ett tillskott på 200 personer 2008 istället för att vi som nu har tappat 90 personer. Men det står inte en rad om hur detta mål skall nås eller vad kommunen behöver vidta för åtgärder för att underlätta inflyttningen av dessa 25 personer. Varje person som flyttar till Nora ger kommunen ett skattenetto om ca 50000:- efter att alla kostnader är betalda. Om vi lyckats nå målet om 25 personer/år skulle vi alltså förra året och åren framåt haft ytterligare 1 mKr drygt i nettointäkt till kommunen!

I Kumla som precis som Nora ligger på bekvämt pendlaravstånd till Örebro har man en tydlig vision där målet tidigare var att man skulle öka till 20 000 invånare, nu när detta mål nåtts har man en uppdaterad version som säger att Kumla ska ha 25 000 invånare 2025! Detta uppnås bl. a. genom att det är billigare att bygga i Kumla än i Örebro och ingen har väl missat den massiva kampanj som Kumla bedrivit bl. a. i Nerikes Allehanda där man gör reklam för sin kommun för att locka till sig nya kommuninnevånare.

Tänk om vi i Nora skulle ta samma beslut - bestämma oss för att 2025 skall vi vara 15 000 invånare i kommunen - vad skulle vi då behöva vidta för mått och steg för att lyckas uppnå detta mål? Jag kan lista några som jag bedömer vara viktiga:


  • Bygga attraktiva bostäder, både lägenheter och radhus med olika äganderättsmöjligheter.

  • Bygga både små och större lägenheter för att locka olika åldersgrupper till Nora.

  • Satsa på att tågförbindelsen Länspendeln blir verklighet.

  • Marknadsföra Nora som en pendlingsförort till Örebro.

  • Visa att Nora har aktiviteter hela året och inte bara på sommaren.

  • Satsa på ett allaktivetshus där alla generationer kan mötas.

  • Ta vara på den potential som landsbygden (där ca 40% av kommunens befolkning bor) har genom olika utvecklingsprojekt.

  • Satsa på valfrihet i skola, barnomsorg och äldrevård. Ge personalen chansen till intraprenad vid sidan av satsningar på entreprenader.

  • Ge framgångsrika Norabor ett uppdrag som ambassadörer (jag har tidigare skrivit en motion om just det) för att de ska hjälpa till att marknadsföra Nora.

Ja, det var några punkter som jag bedömer som viktiga för att vi ska lyckas med att uppnå en vision om att Nora ska ha 15 000 invånare 2025. Hör gärna av dig med synpunkter och idéer kring detta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du är igång och bloggar igen - det behövs en liberal röst i norra läns delen!
Kram Madeleine