17 februari 2009

Ett nytt regeringsförslag kom i början på förra veckan. Ytterligare ett förslag där vår borgerliga regering ger människor möjlighet och makt att själva bestämma hur de vill leva sina liv. Denna gång handlar det om barnomsorgen - föräldrar kommer att ges möjlighet att på olika sätt ordna med alternativ till förskolan. Det kan gälla möjligheten att gå samman på olika sätt, genom privat dagbarnvårdare eller genom att gå samman flera föräldrar för att gemensamt kunna lösa behovet av barnomsorg genom att dela på ansvaret för en mindre grupp barn. Jag välkomnar förslaget som föreslås gälla redan från den första juli i år. Inte alla barn vill gå, eller trivs med, att gå på förskolan, många föräldrar söker lösningar för att själva kunna lösa frågan om barnomsorg då de är förvissade om att de själva vet vad som är bäst för just deras barn. Det kan även finnas medicinska orsaker till att barnet inte passar i en större barngrupp eller så är tiderna i den kommunala förskolan inte tillräckligt flexibla för att passa familjens arbetssituation.

Det viktiga är att ge alla föräldrar ett alternativ och en valmöjlighet. Det är också viktigt att alla barn får en trygg och stabil miljö - barn är också individer och samma lösning passar inte alla.

Lagförslaget öppnar givetvis även upp för kommunen att kunna ha flexibla lösningar när det gäller att möta toppar i behovet av barnomsorg och inte genast bygga fast sig i en lösning med nya lokaler som sedan kan vara kostsamma att ta sig ur.Precis som med friskolor där kommunen betalar en skolpeng får kommunen här betala en barnomsorgspeng.

Inga kommentarer: