19 april 2009

Jag har tidigare bloggat kring det faktum att det är pojkar i första hand som utför våldtäkter, enskilt eller i grupp och att media ofta har artiklar om hur flickor/tjejer/kvinnor ska tänka och göra för att undvika att bli våldtagna, men ytterst sällan skriver om det faktum att det är pojkar/killar/män som tar sig friheten att utföra våldtäkerna. På Dagens Arena skriver Per Wirthén om det faktum att det är pojkar som utför skolmassakrer. Ett annat faktum är att media beskriver ungdomsvåldet, mopedgäng och skolskjutningar som ungdomsvåld när det egentligen är pojkvåld..
Per Wirthén skriver: Inte en enda expert har ännu expertifierat manlighet som samhällsproblem. Varför inte? Alla ser ju. Alla vet. Mönstret är så uppenbart.Problemet är inte män som biologiska varelser. Men föreställningen om hur män ska vara, för att bli "riktiga män". Manligheten är en bur som låser in män. Feminister har länge försökt bryta upp kvinnlighetens burar. Men om manlighetens är det fortfarande skrämmande tyst. Trots att människor dör, misshandlas, skadas för livet i föreställningens spår.
Den vanliga ursäkten att "pojkar är pojkar", som fortfarande hörs på förskolor och skolor, är livsfarlig. Den slutar med en pistol mot pannan. Frågan gäller makt, våld och att börja bena ut manlighetens rottrådar och orsakssammanhang. Att äntligen ta itu med ett samhällsproblem som orsakar både lidande och enorma kostnader.Att inte ens manliga massakrer som den i Winnenden utlöser en sådan debatt är ett bevis på lägets allvar. Våld kommer inte bara ur vapen, det ligger också försänkt i tystnaden.
I Svenska Dagbladet fastnade jag för en liten faktauppgift. 90 procent av allt dödligt våld i Sverige orsakas av män under 25 år. 90 procent. Sug på den. Var är diskussionen?
Ja, det är frågan, var är diskussionen?

1 kommentar:

skorpilorpan sa...

ja man får hela tiden höra att flickor inte får ha korta kjolar vara berusade etc. men om man vänder på saken och säger att en man som går berusad över stan med plånboken uppstickande ur bakfickan får skylla sig själv om han blir rånad...vilket jag naturligtvis inte menar...men då förstår man hur absurt resonemanget är...