20 april 2009

Folkpartiet liberalerna i Nora har idag haft riksdagsledamot Cecilia Wikström på besök. Cecilia som är vice ordförande i kulturutskottetoch folkpartiets språkrör i kulturfrågor finns även med på 3:e plats på listan till EP-valet 7/6.

Cecilia har besökt Opera på Skäret, Grythyttan, Stadra och kulturkvarteret Bryggeriet i Nora. Hon var mycket imponerad av vad hon sett i Bergslagen när hon deltog i det öppna mötet på Noras bibliotek på kvällen. Ett tjugotal besökare hade slutit upp och det blev intressanta diskussioner kring kulturens villkor i Sverige. Kulturutredningen, denna drygt 900 sidor tjocka volym fick naturligtvis Cecilia många frågor kring.Den är idag ute på remiss och detta skall så småningom utmynna i ett antal propositioner. Syftet med kulturutredningen har aldrig varit att utredningen i sin helhet skall antas men en genomlysning av kulturpolitiken var helt nödvändig då den härstammar från mitten på sjuttiotalet i sin nuvarande form.

För Cecilia själv är yttrandefriheten det centrala i kulturens nav. Alltför många människor kan inte som vi i Sverige ta yttrandefriheten för självklart. I ett sådant land som Italien lever regimkritiska författare med livvaktsskydd för att värna sin egen säkerhet. Detta tack vare de maktstrukturer som finns inom den italienska mediavärlden där medierna har en så nära förbindelse med maktens korridorer. Sådana saker som vi tar för självklara i vårt land är långtifrån självklara i alla länder inom EU.

Vi lyckades oxå beröra Konstfacks tidigare examensarbeten och vikten av att värna en allemansrätt inom kulturens område.Hur man kan räkna hem de vinster som görs på satsningar inom kulturens område och vad dessa exempelvis kan innebära för en kommuns intkt på näringslivets område var en annan viktig punkt på kvällens agenda. Folkpartiets kulturpolitik som bl.a värnar biblioteken, förespråkar avdragsrätt för kultursponsring och vill att muséernas entreavgifter skall tas bort har en tydlig och mycket påläst taleskvinna i Cecilia Wikström. Helst vill jag inte förlora henne till EU-parlamentet även om jag vet att hon skulle göra ett mycket gott arbete där!

Inga kommentarer: