14 april 2009

På DN Debatt den 7/4 kunde vi läsa om att regeringen i vårpropositionen kommer att göra stora satsningar på kommuner och landsting under perioden 2010-2012. Totalt är det 17 miljarder kronor som skall fördelas till kommuner och landsting, mesta delen av pengarna - 70% - går till den kommunala sektorn.
Förutom detta kommer regeringen på folkpartiets initiativ att se över balanskravet som finns för den kommunala ekonomin för att underlätta för kommuner att kunna spara under de "goda" åren och använda överskottet under svårare tider.

För Noras del innebär detta att vi 2010 får ta del av 5 492 177 kr, 2011 3 922 984 kr och
2012 3 922 984 kr, ett välkommet tillskott till kassan...
Självklart är det dock så att detta inte på något sätt innebär att prioriteringar inte behöver göras i Nora kommuns verksamhet. Under den kommande perioden kan vi vara säkra på att för att kunna fortsätta att driva kommunal verksamhet enligt den välfärdsmodell vi tror på måste vi vända på varje sten och ställa oss frågan om vi på något sätt kan effektivisera utan att förlora i kvalitet och utan att skapa en arbetsbelastning som är orimlig. En fråga som vi dock måste ställa oss är om det finns något som vi kan lära av den privata sektorn när det gäller kostnadseffektivitet?
Vi kommer att ställas inför många och svåra avväganden och måste de kommande åren prioritera hårt inom den kärnverksamhet som är kommunens huvudansvar. Sjukvård, skola, äldreomsorg och förskola som är kärnan i vår välfärd måste nu ligga överst på prioteringslistan hos Noras folkvalda politiker. Kloka beslut och väl förankrade sådana blir viktiga i verksamheterna. Det tillskott som vi nu får till kommunen menar regeringen att de skall i första hand användas för att vi ska kunna undvika att genomföra uppsägningar i verksamheterna utan istället säkerställa en fortsatt god kvalité på både vården och skolan.

Inga kommentarer: