12 januari 2014

Primärval, penningtvätt och växtförädling

Sveriges första primärval

Cecilia Wikström gick segrande ur Sveriges första primärval på tisdagskvällen. Det var Folkpartiet i Östergötland som arrangerade primärval inför fastställandet av Folkpartiets lista till Europavalet den 25 maj.
I sitt anförande om viktiga frågor under nästa mandatperiod lyfte Cecilia särkilt fram vikten av att skapa säkra och lagliga vägar till EU för den som flyr, men högerextremism på frammarsch måste EU säkra medborgarnas rättigheter.

- Jag är oerhört glad, tacksam och hedrad över segern i primärvalet hos Folkpartiet i Östergötland! Självklart vill jag fortsätta att vara en stark liberal röst som gör skillnad i Europaparlamentet, säger Cecilia .


Stoppa penningtvätt

Under veckans utskottsmöte i CRIM, det särskilda utskottet mot organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt där Olle Schmidt är ledamot, diskuterades förslaget till reviderat penningtvättdirektiv.

- Det nya Penningtvättdirektivet är viktigt för att stoppa organiserad brottslighet och finansiering av terrorism. Många beslutsfattare är naiva och ser inte hur den organiserade brottsligheten gör allt i sin makt för att tvätta svarta pengar vita. Speciellt inom spelsektorn är problemen jättestora. Mer måste göras av EU, sa Olle under mötet.


Växtförädling

Marit Paulsen inledde det nya året med att få besök från det skotska växtförädlingsföretaget Mylnefield, med VD:n Nigel Kirby i spetsen. Företaget är inriktat på forskning och utveckling och tar exempelvis fram olika sorters potatis, hallon och svarta vinbär. Nigel Kirby berättade att han ställer sig väldigt positiv till Marits initiativrapport om växtförädling och uppskattar att någon tar upp frågan om framtida utmaningar kring livsmedelsförsörjning och miljön.

-Min tanke med rapporten är inte att förändra världen över en natt, utan snarare att försöka öppna upp dörren för konstruktiva diskussioner. Det är oerhört viktigt att vi får upp frågan om framtida matförsörjning på bordet, innan det är för sent. Vi står inför stora utmaningar vad gäller att mätta världens befolkning, samtidigt som vi måste värna miljön och bekämpa klimatförändringar, sa Marit efter mötet.

Källa:
Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2014-01-10

Inga kommentarer: