21 juni 2009

Jag vill gärna veta vad du anser om förslaget att införa tredelad föräldraledighet?

I dagens SvD läser jag att Liberala kvinnor kommer att driva frågan om tredelad föräldraförsäkring på folkpartiets landdsmöte i höst. Vi har haft uppe frågan för två år sedan och efter långa diskussioner (6timmar höll debatten på) så enades vi om att partiet skulle införa en jämställdhetsbonus för att främja att dagens föräldrar skall dela upp föräldraledigheten på ett mer jämställt sätt. En modell av folkpartiets jämställdhetsbonus har sedan implementerats av alliansregeringen. Det finns dock viss kritik mot denna då den i praktiken fungerar som en skattereduktion snarare än en bonus som betalas ut månadsvis.
Tredelad föräldraledighet finns på Island där den fungerat framgångsrikt. Liberala kvinnors utgångspunkt för att driva frågan på landsmötet är att vi fortfarande, 2009, har alldeles för få föräldrar som faktiskt delar lika på föräldraledigheten. Det är fortfarande så att vi bli föräldrar på ojämlika villkor. Någonstans i 30 års åldern när man väljer att skaffa barn blir det en förskjutning av jämställdheten. Kvinnan som oftast är den som stannar hemma tar inte bara hand om barnet utan även om det hushållsarbete som paret tidigare delat på. När det sedan är dags att skola in på dagis är det oftast mamman som fortsätter det obetalda arbetet med att ta hand om hushållet eftersom det är hon som arbetar deltid när barnen är små. Något som kan bli mycket kostsamt för henne den dagen det är dags för pension. Den som arbetar deltid för barnens skull bör kräva av sin andra hälft att denne betalar in pension som motprestation - något som ofta jurister rekommenderar om frågan ställs till dem. Enligt liberala kvinnor kommer det med nuvarande takt att ta 52 år innan vi tar ut föräldraledigheten jämställt? Har vi tid att vänta?

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant fråga nu när jag är föräldraledig. =) Min åsikt är att när man väljer att skaffa barn, bör man vara så vuxen att man kan göra upp fördelningen inom förhållandet. Alla har så olika förutsättningar med ekonomi, jobb och annat. Det kan bli väldigt fel om allt ska regleras...

Visst kan det bli lite "orättvist" då det är dax för pension. Men jag skulle aldrig byta ut kvalitetstid med mina barn då de är/var små mot mer pengar i pension. Pensionen går ju alltid att justera under resten av arbetslivet.

Hälsningar
Gisela