Att sitta i opposition kan stundom vara frustrerande. Vi som har engagerat oss politiskt har väl alla gjort det för att vi brinner för de frågor som just vårt parti har på dagordningen. Det parlamentariska system som vi har valt att ha i Sverige innebär dock att det är majoritetens beslut som styr.Det vi i oppositionen kan göra är att reservera oss skriftligt eller muntligt, beroende på hur allvarligt vi ser på beslutet, hur långt ifrån vårt eget förslag det ligger. Yrkanden kan tas till protokollet. Protokollet som är en offentlig handling kan alltid begäras ut av den som vill se vilka som deltagit i besluten, vilka som varit närvarande på mötet, vilka som eventuellt reserverat sig mot beslutet.
Diskussionen som föregår ett beslut tas på nämnden eller på kommunstyrelsen. Nämndernas möten är öppna möten. Kommunstyrelsens möten däremot är stängda. De stängdes på prov för ca 1,5 år sedan. Orsaken till detta var att få en större samling politiker delaktiga i besluten från början än i det tidigare lilla arbetsutskottet bestående av fem personer. Stängningen har sedan utvärderats och alla partier i den borgerliga oppositionen samt miljöpartiet har förklarat att de anser att dessa möten bör öppnas för press och allmänhet igen. Det allra viktigaste är att demokratiska värden
värnas och att en transparens finns där press och allmänhet kan ta del av den diskussion som föregår besluten. Just nu är beslutet att fortsätta ha stängda kommunstyrelsemöten på återremiss så det återstår att se vad som händer med detta.
Om oppositionen har egna idéer och förslag som de vill lägga fram får detta göras i form av en motion. En motion kan ta upp till två (2) år att få besvarad. Så om man sitter i opposition får man ha tålamod.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar