29 maj 2009

Vissa frågor i politiken upprör mer än andra och ibland blir man förvånad över vad det är som faktiskt engagerar människor. Sådant som vi i politiken betraktar som små frågor, där vi till och med är ense med majoriteten kring besluten kan ibland bli något som medborgarna engagerar sig i till 1000 %.
En sådan sak i Nora under den senaste mandatperioden har varit parkeringsreglerna. Fortfarande finns det ett engagemang kring detta hos en del av Noras medborgare. Ca 26 % av innerstans invånare skrev på en protestlista eftersom man ansåg att parkeringsreglerna missgynnade en del av de boende i innerstan och dels för att man ansåg att det var bra som det var. Oppositionen fick en hel del kritik för att man inte gick emot förslaget. Man menade att vi var flata, att vi tog beslutet på fel grunder osv. Men i kommunpolitiken är det inte alltid så att man som opposition har en helt motsatt åsikt, framförallt inte i frågor som är mer allmänna och inte har så många politiska förtecken.
Enligt min mening så är detta en sådan fråga - en tjänsteman lade fram ett förslag med utgångspunkt från att parkeringen i innerstan fungerade dåligt, vilket hade diskuterats en längre tid. Vi hade människor som parkerade på handikapparkeringarna, på övergångsställen, i motsatt körriktning och för nära gatukorsningen. Detta behövde vi göra något åt, långsiktigt. Vi valde en modell som används på många ställen runt om i Sverige - att införa p-skiva. Den finns att hämta i varje butik, på turistbyrån osv för att underlätta för alla att ha tillgång till den. För de boende i innerstan har vi löst det med boendeparkeringar för att underlätta och så att ingen ska behöva gå och flytta sin bil varannan timme. Ingenting är så bra att det inte kan göras bättre, men i det stora hela har vi nu en fungerande parkeringssituation i Noras innerstad.
Det enda jag tror att vi bilister kan vara säkra på är att i framtiden kommer allt mindre bilåkande att krävas av oss och vi som bilister kommer att bli pålagda ett allt större ansvar för miljön och våra egna koldioxidutsläpp.Att äga en bil kommer varken att bli billigare eller enklare.

Inga kommentarer: