27 maj 2009

Dagens fullmäktigemöte bjöd på debatt kring ett medborgarförslag som föreslår att Nora öppnar sina kommunstyrelsemöten för allmänheten och pressen igen. Stängda möten infördes på prov under 2007 för att sedan utvärderas. Syftet var att involvera en större grupp politiker i beslutsunderlagen än tidigare bara arbetsutskottet vilket består av 5 personer.Huvudsyftet är gott men tanken var då att vi även skulle föra fler frågor till fullmäktige för debatt.
Problemet i den svenska parlamentariska modellen är dock att de flesta frågor avgörs redan på nämnd- eller styrelsenivå. Det är ovanligt att besluten förändras mellan kommunstyrelsen och -fullmäktige. Dessutom har det i Nora inte setts med blida ögon av majoriteten om oppositionen kommit att ändra mening under den tid som gått sedan kommunstyrelsens sammanträde..återremiss har blivit något av ett skällsord..
Idag förvånades vi av att majoriteten föreslog återremiss för att utreda hur många ärenden som faktiskt gått vidare till fullmäktige. Detta trots att det föreslagna beslutet var avslag på medborgarförslaget! Oppositionens ledamöter var flera gånger uppe i talarstolen och talade sig varma för att "återöppna" kommunstyrelsen igen för att skapa dels en bättre dialog med väljarna, dels en transparens i besluten som tas. Oppositionens alla partier har även tidigare sagt att vi ser positivt på att öppna kommunstyrelsen för allmänhet och press igen.
Dagens talarpris, om vi haft ett, skulle definitivt gått till miljöpartiets ordförande som på ett lysande sätt beskrev demokratins spelregler och villkor från talarstolen! Dagens överraskning var nog att nästa kommunfullmäktigemöte den 17/6 kommer att hållas på Stadshotellet i Nora! Kanske kan det locka en större publik framöver..?

Inga kommentarer: