Idag har det varit barn- och utbildningsnämnd i Nora. Därefter hade vi beredningsnämnd i vilken förvaltningens lokalutredning diskuterades. Eftersom jag hade ett yrkande på nämnden som innebär att allians för Nora vill skjuta upp renoveringen av Järntorgsskolan ( vi har även motionerat om just detta) blev det genast diskussioner.
Orsaken till förslaget om att skjuta upp renoveringen är givetvis framförallt kommunens dåliga ekonomi men även eftersom vi kan se att elevunderlaget viker i vår kommun precis som i många andra kommuner. Åldersstrukturen i Nora innebär redan idag att vi har en större andel äldre (> 65 år) än snittet i riket. I centrala Nora kommer det sannolikt till större delen att finnas efterfrågan på lägenheter och radhus för familjer med äldre barn eller utflyttade barn. Det innebär att efterfrågan på en större central skola i Nora inte är självklar.
Vi ser givetvis att det finns ett behov av renovering men vill skjuta upp denna med tanke på kommunens ekonomiska läge. Hyran beräknas hamna på 3,3-3,8 miljoner årligen, det är mycket pengar med tanke på att besparingsbehover är 13 mKr totalt i kommunen. Att skjuta upp renoveringen kan spara pengar just nu.
Bildningsförvaltningen har gjort den lokalutredning som idag diskuterades för att bedöma lokalbehovet utifrån elevantalet under de närmaste åren. Utredningen visar att kommunen kommer att få cirka 130 färre skolbarn fram till år 2014. Ås skola beräknas minska med 68 barn och Järnboås skola med 15 barn.
Efter ombyggnationen av Järntorgsskolan kommer skolan att ha möjlighet att ta emot 400-450 barn, att jämföra de cirka 320 skolbarn som idag går på Järntorgsskolan. Detta innebär att även Åsbarnen kommer att kunna gå på Järntorgsskolan i framtiden.
Det finns ett förslag från förvaltningen där man diskuterar i termer av att lägga ner Ås skola men vi är inte eniga med förvaltningen. Inom den borgerliga alliansen behöver vi diskutera hur en framtida skolorganisation ska se ut. SKL:s analysgrupp har kommit fram till att vi har en struktur med många små enheter vilket driver både lokal- och personalkostnader. Detta måste vi ställa mot vår vision om att vi om möjligt vill ha skolor i de stadsdelar där det finns barn. Dessutom menar vi att Getingen rymmer 200 barn vilket ger en fortsatt skola på Järntorget även utan en renovering av Sländan.
Men som sagt, inget är hugget i sten, att vara kommunpolitiker i dagsläget innebär att vi måste vara beredda att vända på alla stenar för att se hur vi på bästa sätt kan rusta kommunen för att skapa en attraktiv och bra kommun att leva i samtidigt som vi måste klara kärnverksamheterna på ett bra sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar