07 juli 2010

Jan Björklunds nyhetsbrev - kvalitetsgarantier för de äldsta

Jag vill gärna delge dig det senaste från Visby och Jan Björklund:

Jag befinner mig i Visby tillsammans med många många andra politiker, journalister och politiskt intresserade. Att det är valår märks under den så kallade politikerveckan i Almedalen. Mängden seminarier och antalet deltagare är större än någonsin tidigare.
I dag är det Folkpartiets dag och alldeles nyss presenterade jag tillsammans med Barbro Westerholm en reformagenda för svensk äldreomsorg. Folkpartiet går till val på att införa nya kvalitetsgarantier för de äldsta.
För det första vill vi införa en "Ut och gå-garanti". Den som bor på ett äldreboende ska ha rätt, om man själv vill, att få komma ut minst en gång varje dag.
För det andra vill vi införa en "välja mat-garanti". Äldre ska ha rätt att välja mellan olika maträtter, precis som alla vi andra. Inte bara få en tallrik serverad med det som kommunen bestämt.
Dessutom vill Folkpartiet att den omvalda alliansregeringen under nästa mandatperiod lagstiftar om en garanti för äldre som vill bo ihop hela livet.
Om den ene i ett äktenskap måste flytta in på ett äldreboende för att vårdbehoven är stora, så finns det en del kommuner som erbjuder partnern att följa med, om de själva vill. Men i alltför många kommuner tillåter man att bara den med vårdbehov får flytta. Har man levt ihop i ett helt liv ska man ha rätt att få bo ihop också de sista åren.
Läs hela rapporten med alla förslag här.
http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Nyhetsarkiv/ny-rapport-tydliga-rattigheter-for-aldre/
Liberala hälsningar,Jan Björklund

Inga kommentarer: