16 juli 2009

Idag sällar jag mig till dem som liksom vår EU-minister Cecilia Malmström fördömer Litauens parlament som har antagit en lag som i praktiken innebär inskränkning av yttrande friheten och censur. Lagen innebär att bl. a positiv information om ex homosexualitet blir straffbart, framför allt i miljöer där barn vistas...?
Hur ett land som är medlem i EU 2009 kan anta en sådan diskriminerande lag ställer jag mig frågande till. EU har antagit grundläggande värderingar om demokrati och allas lika värde som alla medlemsstater ställt sig bakom. Det är uppenbart med utgångspunkt från detta att man inte ens i Litauen kan lagstifta om sexuell läggning.. Att diskriminera personer med utgångspunkt från deras sexuella läggning hör inte hemma i Europa idag och även Lissabonfördraget är tydligt på den punkten.
Att välja att inte informera barnen kan bara innebära att de barn som inte är heterosexuella känner sig än mer utanför utan att förstå varför vilket får till följd att de mår ännu sämre, inte bättre. Att hitta sin identitet i ungdomsåren är tillräckligt svårt utan att man från makthavar håll skall försvåra detta ytterligare. Nej, tänk om Litauen!

Inga kommentarer: