04 september 2013

Dax för en tredje pappamånad!


Idag får du ta del av Maria Arnholms nyhetsbrev, hon är folkpartist och regeringens jämställdhetsminister. Hon skriver om varför det är viktigt med en tredje pappamånad:
 
 
Den sista sommarmånadens sista helg har jag tillbringat tillsammans med Folkpartiets partistyrelse. Tillsammans har vi behandlat motionerna som har kommit in till landsmötet i Västerås den 12-15 november. En av de frågor som vi diskuterade var hur vi ska arbeta för att Sverige kan blir ett mer jämställt land och då var de reserverade månaderna i föräldraförsäkringen en av de saker vi diskuterade. Utvecklingen går för långsamt.

För mig är pappamånaderna en del av en större bild. Idag skiljer det 3,6 miljoner kronor mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna i livsinkomst. Enligt Pensionsåldersutredningen kommer hälften av alla kvinnor som nu går i pension att få ut mindre än 8000 kronor i månaden. Det här är bara två exempel på hur mycket orättvisan kostar. Den orättvisa som börjar i samma stund som ett par får sitt första barn.

Det är efter första barnet som kvinnor hamnar efter i löneutvecklingen och som deras sjukskrivningsdagar skjuter i höjden. Efter det kommer den genomsnittliga kvinnan aldrig ikapp igen. Varken nivån på lön eller utbildning kan slå den här utvecklingen. Det är könet och de förväntningar som kommer med det som avgör. Men vi vet också att de reserverade månaderna i föräldraförsäkringen är ett steg på vägen för att fler ska dela lika på föräldraskapet.

Därför är jag glad över att partistyrelsen i helgen beslutade att stödja förslaget om att införa en tredje så kallad pappamånad. Samtidigt känner jag mig väldigt ödmjuk inför att det är landsmötet som avgör frågan och att en tredje öronmärkt månad trots allt bara är en pusselbit i det pussel som måste på plats innan alla individer kan leva fria från de strukturer som kön skapar.
Ett jämställt föräldraskap är nödvändigt för att komma till rätta med löneskillnaderna, kvinnors låga pensioner och sjukskrivningstalen. Med partistyrelsens beslut om en tredje pappamånad fortsätter nu ett långt och tufft arbete för att detta ska bli verklighet.


Inga kommentarer: