08 september 2013

Finansmarknaden, Syrien och jordbruksutskottet


Finansmarknaden
I veckan rivstartade arbetet i Europaparlamentet och de så kallade trialogförhandlingarna om ett gemensamt EU-direktiv, reglering av EU:s finansmarknader, det så kallade MiFID-direktivet. Olle Schmidt deltar i förhandlingarna för liberala gruppens räkning. Under veckan har Olle också träffat non-governmental-organizations.


- I onsdags morse träffade jag och mina kollegor representanter för NGOs som protesterar mot spekulation i råvaruderivat som handlas på börserna. Vi lyssnade noga på deras argument och lovade att vi ska täppa till eventuella kryphål i lagstiftningen, säger Olle.

Följ Olles arbete på bloggen

Syrien
Masslakten som pågår i Syrien har tvingat fler än två miljoner att lämna landet samtidigt som fler än fyra miljoner är på flykt inom landet, enligt UNHCR. Nästan 8000 har kommit till Sverige. I veckan kom det efterlängtade och fullt logiska beskedet: de syrier som lyckats ta sig till Sverige får permanent uppehållstillstånd.


- Därmed har Sverige för första gången på länge tagit ledartröjan för humanitet och visar att vårt ansvarstagande för att ge skydd består. Andra länder i EU ger bara tillfälliga tillstånd. Nu får de alltså stanna permanent och ta hit sina familjer. Det känns som vi är på helt rätt väg, för ännu kan man ju inte ens ana en ljusglimt i denna fasansfulla konflikt, säger Cecilia Wikström.

Se en längre kommentar i höstens första youtube-klipp 

Jordbruksutskottet
I veckan deltog Marit Paulsen i höstens första möte i jordbruksutskottet. Där diskuterades bl. a de fortsatta förhandlingarna mellan kommissionen, rådet och parlamentet gällande EU:s nya jordbruksreform. Förhandlingarna pågick intensivt i våras men ett slutgiltigt beslut hann inte fattas innan sommaruppehållet. Det som återstår är de finansiella delarna kopplade till EU:s budget. EU:s budget för åren 2014-2020 väntas bli fastställd under hösten. 


- Det är viktigt att vi får ett beslut om budgeten under hösten så att den nya jordbrukspolitiken kan träda i kraft nästa år, sade Marit efter måndagens möte. 

Nästa vecka: Strasbourgsession
Olle röstar bl.a. om införande av den så kallade bankunionen, som innebär att den gemensamma centralbanken ECB blir tillsynsmyndighet för Europas största banker. Cecilia deltar i Freedom Drive, en marsch genom Strasbourg som arrangeras för att uppmärksamma att alla medborgare i Europa har rätt till ett liv i frihet oavsett funktionshinder. Marit ska bl.a. rösta om den indirekta klimateffekten av markanvändning.
 
Källa: Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2013-09-06

Inga kommentarer: