20 mars 2013

Landsbygdsutveckling, mandatfördelning och långtidsbudget



Med- och motgång i Strasbourg
Under den gångna veckan har Marit Paulsen befunnit sig i Strasbourg för att bl.a. rösta i plenum om EU:s långtidsbudget, mandatfördelningen i parlamentet samt jordbrukspolitiken. Resultatet gällande jordbrukspolitiken blev en besvikelse för Marit då förslaget om en gemensam marknadsreglering röstades igenom. Landsbygdspoltiken däremot, blev som Marit ville.

- Vi är på väg i rätt riktning när det kommer till landsbygdsutvecklingen, dock är budgeten för den tyvärr alldeles för liten, sa Marit efter omröstningen.


Sverige behåller sina 20 mandat!
Cecilia Wikström har stridit för att Sverige ska få behålla sina 20 mandat efter Europavalet 2014 och i veckan blev det klart efter voteringen i Strasbourg att hon lyckades med detta!

Efter valet 2014 kommer antalet ledamöter i Europaparlamentet att reduceras till 751. Med Kroatiens inträde i EU till sommaren innebär detta att elva länder kommer att förlora varsitt mandat. I ursprungsförslaget skulle Sverige förlora ett mandat i Europaparlamentet, vilket skulle innebära att Sverige och Österrike skulle företrädas av 19 ledamöter vardera, trots att Sverige har en miljon fler invånare. Därför tog Wikström strid för Sveriges 20:nde mandat. Nu lämnas frågan över till ministerrådet.

 - Det är både rättvist och demokratiskt att Sverige behåller sina 20 mandat i nästa Europaval, medan Österrike förlorar ett, så att de företräds av 18 Europaparlamentariker. På så sätt kommer båda länders ledamöter att företräda cirka 475 000 medborgare per ledamot, säger Wikström.

Läs mer på Cecilias blogg


EU:s institutioner måste vara solidariska
Under plenisessionen i Strasbourg röstade en stor majoritet av Europaparlamentarikerna för en eventuell ökning av EU:s långtidsbudget för åren 2014-2020. Parlamentet markerade att det krävs mer resurser för att kunna leverera de politiska mål som satts upp.

- Jag röstade emot parlamentets förslag, sa Olle Schmidt efter omröstningen. Jag förstår mina kollegor, men när EU:s medlemsländer är i en svår ekonomisk situation måste EU:s institutioner vara solidariska och även de spara pengar.

Läs mer på Olle Schmidts blogg



Nästa vecka: AGRI, Libanon och besök från Kambodja

Nästa vecka deltar Marit Paulsen i möten med AGRI-utskottet och Olle Schmidt reser till Beirut för att tala vid Liberala Internationalens möte. Cecilia Wikström får besök av sin kollega och vän Mu Sochua som är oppositionspolitiker i Kambodja. Mu Sochua kommer till Bryssel för att belysa de demokratiska problem som finns i Kambodja inför det kommande valet.    


***

Om du vill veta mer om arbetet i Europaparlamentet, kolla in vår hemsida - eller kontakta oss. Vi svarar gärna på alla era frågor!

 Källa: Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2013-03-15



Inga kommentarer: