03 december 2013

Musikrättigheter, Dawit Isaak och växtförädling


Musikrättigheter över gränserna
Det ska bli enklare att licensera musikrättigheter över gränserna i Europa, enligt ett lagförslag som röstades igenom i det rättsliga utskottet i Europaparlamentet på tisdagen. Målet är att göra det lättare för onlinetjänster som exempelvis Spotify att få licenser som gör det möjligt för dem att erbjuda sina tjänster i flera medlemsländer. I dag måste de av upphovsrättsskäl blockera tjänsterna i vissa länder.

- Jag är glad att vi efter mycket hårt arbete lyckats nå en överenskommelse mellan parlamentet och rådet som tydligt stärker de enskilda kompositörerna och artisternas rättigheter samtidigt som vi gör det mycket enklare att sprida musik i hela EU. Särskilt för ett land som Sverige, med en betydande musikexport, är detta oerhört viktigt, säger Cecilia.

Dawit Isaak
I veckan har Olle Schmidt varit i etiopiska huvudstaden Addis Ababa för den 26:e sessionen för den gemensamma parlamentariska församlingen för länder i EU och Afrika, Västindien och Stilla havet,  AVS-EU-församlingen. Olle påminde rådet om situationen i Eritrea där 28 journalister sitter fängslade, och krävde svar på om de hade någon information om Dawit Isaak och hans kolleger. 

- Dessvärre hade rådet ingen ny information om Dawit Isaak. Länder som Eritrea har ratificerat internationella och regionala konventioner om att värna yttrandefrihet men lever inte upp till sina åtaganden. AVS-länderna måste sätta ner foten. Efter diskussionen talade jag med Lauofo, nuvarande ordförande i AVS-rådet, och han lovade återkomma när han fått fram färsk information om Dawit Isaak. Kanske det krävs en oberoende part från Stilla havet för att lösa det afrikanska problem, avslutar Olle. 

Växtförädling och djurhälsa
I veckan deltog Marit Paulsen i jordbruksutskottets möte där bland annat diskuterade hennes initiativrapport om växtförädling. Rapporten fick mycket positiv respons av de andra i utskottet. Nu är det upp till hennes kollegor att lägga ändringsförslag som sedan ska röstas i utskottet och plenum i början av nästa år.

- Det är kul att se att så många av mina kollegor i utskottet är så intresserade av detta ämne. Det är oerhört viktigt att vi börjar tala mer om växtförädling och dess möjlighet att lösa framtida utmaningar om maten och klimatet, sade Marit efter mötet.
Marit har även Parma och den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) i Parma, Italien där hon träffade experter inom djurhälsa.
 
Nästa vecka:
Cecilia tar emot Torgny Segerstedts pris för sina insatser och bidrag i den ständigt pågående debatten om Israel där hon på "ett engagerat sätt tar fasta på de självklara principer som ligger till grund för staten Israels existens, mänskliga rättigheter, demokrati, rättssamhälle och att människoliv betyder någonting i en region präglad av terror, diktaturer och förtryck." Olle är värd för ett seminarium om de kidnappningar och den människosmuggling som afrikanska flyktingar på Sinaihalvön utsätts för. Medverkar gör bland andra Sveriges kommissionär Cecilia Malmström. Marit deltar i en utbildningsdag för ledarskribenter och får besök av bland annat ett gäng folkpartister från Dalarna. 

Källa: Nyhetsbrev från FP i Bryssel
2013-11-28
                                                                     



Inga kommentarer: