07 december 2010

Arbetsmiljöverkets resurser...

Har en tid med intresse följt Svenska Dagbladets  serie om de minskade anslagen som Arbetsmiljöverket har fått sedan 2006. Anslagen har minskat med 115 miljoner och var fjärde inspektör har försvunnit i en tid när arbetsplatsolyckorna börjat att öka igen. Från att tidigare ha minskat så har arbetsplatsolyckorna fram till i maj i år ökat igen och nitton personer har omkommit på arbetet, för mig en fullständigt oacceptabel siffra. Ingen ska väl behöva riskera livet på jobbet???
För några dagar sedan var det ett reportage om en lettisk man som omkom i en arbetsplatsolycka i Stenungssund, väg- och butiksbyggen är andra arbetsplatser som relativt nyligen har haft arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.
SvD har just nu en artikelserie om asbestrivningar som i vissa fall genomförs av mindre seriösa företag till en bråkdel av priset. Kontentan blir i dessa fall givetvis att människors hälsa riskeras. Dessutom används ofta utländsk arbetskraft, människor som inte kan språket, som inte vet sina rättigheter och inte heller förstår riskerna alla gånger...
Uselt tycker jag det är, att det finns byggbolag som vill ta dessa genvägar för att komma undan billigare och samtidigt riskera människoliv. Uselt naturligtvis också att Arbetsmiljöverket av resursskäl inte hinner göra tillsyn i den omfattning som det behövs!

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer miljonprogrammens bostäder att börja rustas och där kan asbest, vad jag förstår, vara ganska vanligt förekommande. Exponering för asbest leder till cancer, till och med för anhöriga då arbetstagare kan komma hem med asbestfibrer i sina arbetskläder. Dags att så fort som möjligt damma av den trettio år gamla debatten om riskerna med asbest igen och bättra på människors kunskaper om detta...

Inga kommentarer: