06 december 2010

Är vi nöjda med godtagbart?

Jag har skrivit om det förut, det faktum att det inte är politiker utan företagare som skapar arbete och tillväxt. Det politiker måste bidra med är ett bra företagsklimat i den kommun där man verkar.
Sett över landet utifrån Svenskt Näringslivs ranking är det ca 270 kommuner som har betyget "godtagbart" av Sveriges 290 kommuner. Är vi som kommunpolitiker nöjda med det? Framför allt - är det ett tillräckligt inspirerande normaltillstånd för nuvarande och blivande entreprenörer i dessa kommuner? Jag skulle tro att även om politikerna känner sig nöjda med ett godtagbart företagsklimat så tycker nog företagarna att det finns en stor förbättringspotential...

Några råd på vägen för kommuner som vill förbättra företagsklimatet kommer från Annelie Sirsjö som är regionchef på Svenskt Näringsliv i Örebro.
Hon uppmanar oss i kommunerna "- att lägga större vikt vid kvalitén när vi gör våra offentliga upphandlingar. Det bör inte bara vara priset som avgör. Många branscher, ex städbranschen, har små marginaler och har inte leverera en godtagbar kvalitet när priset skall pressas.
Att bryta ner stora upphandlingar i mindre delar för att även ge små och medelstora företag chansen att lägga anbud", är en annan viktig parameter. Slutligen " - att följa upp det som står i anbudsförfaranden hos det vinnande företaget om ex utbildning bör följas upp. Här finns en stor förbättringspotential" menar Annelie Sirsjö. (Källa magasinet 290)

Några väl valda ord på kommunens väg från godtagbart till utmärkt!

Inga kommentarer: