27 december 2010

Äldre har också rättigheter

Barn- och äldreminister Maria Larsson (Kd) är tydlig med att även äldre skall omfattas av rättigheten att göra egna val. Både att välja det man vill ha, men givetvis även ha möjligheten att välja bort det man inte tycker fungerar.

Det är orsaken till att regeringen nu säger att de kommuner som inte vill införa privata alternativ i hemtjänsten kommer att tvingas till detta. Trots att regeringen infört stimulansbidrag som sökts av ett flertal kommuner finns det kommuner som väljer bort den möjligheten. Men, argumenten för att säga nej håller inte menar Maria Larsson. Ett vanligt argument är att det är för dyrt, eller att kommunen är för liten som i Noras fall.  Där tog den socialdemokratiska majoriteten ett sådant beslut tidigare under 2010. Valfriheten var helt enkelt inget för Nora och dess invånare...

Men, ideologiska skygglappar eller rädsla för att utsätta kommunal verksamhet för konkurrens kommer inte att hålla i längden. From 2014 planerar regeringen att lagstifta om möjligheten för äldre att välja privat hemtjänst om inte alla kommuner valt att gå med frivilligt.

Inga kommentarer: