21 februari 2010

Kvotering

Senaste veckan har mycket sagts och skrivits om kvotering. Det diskuteras om man skall lagstifta om kvotering till näringslivets bolagsstyrelser. Jag tror inte det är rätt väg att gå av flera skäl. Dels är det bolagen själva som bör bestämma vilken representation de vill ha i sina styrelser, dels bedömer jag att de flesta kvinnor faktiskt inte skulle vilja kvoteras in i styrelser utan istället bli erbjuden en plats i en bolagsstyrelse utifrån sin kompetens och erfarenhet. Att kompetensen sitter i könet är ett feltänk, oavsett om det gäller kvinnor eller män. Om vi börjar med att kvotera in kvinnor, vilken grupp står sedan på tur? Kommer även andra grupper att kräva en plats utifrån att bolagsstyrelser på något vis skall spegla landets befolkning?

Självklart måste vi jobba med frågan och alltid ställa oss tveksamma inför en styrelse som enbart består av män, eller kvinnor, givetvis måste vi utgå ifrån att en styrelse som är sammansatt av olika kompetenser och olika kön kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och genom detta även kan fatta kloka beslut. Men att lagstifta kring kvotering är enligt min mening fel väg att gå.
Politiskt finns dessutom mycket att göra för att föregå med gott exempel...visserligen ligger de statliga bolagen bra till ur ett jämställdhetsperspektiv när det kommer till styrelsesammansättningen, men de kommunala bolagen däremot lämnar på många håll mycket övrigt att önska när det gäller andelen kvinnor som är representerade i styrelsen. Här återstår fortfarande mycket att göra och det finns goda möjligheter att agera föredömligt innan det ropas på lagstiftning för kvinnlig kvotering till bolagsstyrelser!

Inga kommentarer: