26 april 2011

Nya arbetssätt skall stoppa människohandeln

Välbehållen hemma igen efter några dagars resa bland annat till Berlin är jag fylld av intryck från en stad som är väldigt annorlunda idag mot när jag var där 1980. Då var kalla kriget en realitet och pansarkryssen och taggtråden tillsammans med de skott vi hörde en natt gav Berlin en kuslig inramning.
Idag är hela Berlin en blomstrande stad, men kommersen kring Checkpoint Charlie blir nästan för mycket....Muséet intill håller dock måttet även idag, otroligt vilken uppfinningsrikedom människor hade - allt för att kunna fly från DDR till Västtyskland.

Jag låter dig idag ta del av ett pressmeddelande av Lennart Gabrielsson:

En flicka från Bulgarien har tvingats ut på stöldturné i Sverige. Stölderna skedde under flera månader runt om i Sverige innan socialtjänsten i Sollentuna grep in. Inget barn ska offras till människohandeln. Svenska myndigheter har en skyldighet att finna vägar som stoppar vuxna människor från att tvinga barn till kriminella handlingar.
Människohandlarna kommer undan på grund av kommungränser och barn får betala priset då kommunerna inte anpassat sitt arbete till dagens utveckling.

Lennart Gabrielsson (FP), ordförande i Folkpartiets socialpolitiska arbetsgrupp och kommunalråd i Sollentuna med ansvar för sociala frågor, instämmer i den kritik som framkommit i flera medier kring människohandeln:
– Människohandeln måste bekämpas mer effektivt än vad den gör i dag. Vi behöver få till ett system där socialnämndens ansvar följer barnet oavsett vilken kommun de flyr till. Ingen kommun ska kunna smita från sitt ansvar.
Ett faktum som försvårar arbetet med att minska människohandeln är att personerna rör sig mellan både länder och kommuner så att utredningarna inte hinner startas eller färdigställas.

Rikspolisstyrelsen har ett nationellt ansvar medan socialnämnderna endast ansvarar för vad som sker i den egna kommunen. Även om Rikspolisstyrelsen har det övergripande polisiära ansvaret så tar samordningen tid och när det gäller socialnämnden så är samarbetet mellan kommunerna begränsat. Detta försvårar arbetet.
- Socialtjänsten i respektive kommun måste samarbeta över kommungränserna tillsammans med polisen om vi i tid ska hjälpa barnen. I dag kan en kommuns socialtjänst vänta en timme med att ingripa och då hinner förövarna komma undan. Det är inte acceptabelt, avslutar Lennart Gabrielsson (FP)

Inga kommentarer: