11 november 2010

En fråga för män & pojkar

Jag har skrivit om det förut, problem med våldtäkter och andra sexualbrott är inte en kvinnofråga utan en mansfråga.
Nu får jag fint sällskap av Svenska Dagbladets frilansande Anna Laestadius Larsson, läs mer här, som ställer samma frågor. Hur kommer det sig att män/pojkar tror att det är OK att begå våldtäkt eller andra sexuella övergrepp? Hur kommer det sig att det alltid är kvinnorna vi förmanar - ta inte svarttaxi hem, ha inte för kort kjol, gå inte vägen genom den mörka parken hem? Hur kommer det sig att trots att vi skriver år 2010 så frågar man fortfarande i domstolarna efter offrens klädsel och sexuella historia?

De flesta sexualbrott sker inte ute utan av någon som offret självmant följt med hem eller till och med av offrets partner.
Sexualbrottsutredningen föreslår nu att ett nytt brott skall införas - sexuellt övergrepp - där samtycke skall krävas. Kanske är det klokt att införa samtycke - om jag inte uttryckligen har sagt ja så är det nej som gäller! Samtyckeskravet  finns exempelvis i England och Norge. Ett samtyckeskrav stärker kvinnors rätt till sin egen kropp och sexualitet, vilket kanske är precis vad som behövs fyrtiosex år efter p-pillrets premiär och trettiofem år efter att vi fick fri abort i Sverige...


Vid sidan av samtyckeskravet bör regeringen se över förslaget som tidigare kommit från Tomas Bodström och Claes Borgström om att införa straff för synnerligen grov våldtäkt. Det skulle innebära en tydlig markering mot de grövsta kvinnoövergreppen. Dessutom bör regeringen överväga den typen av "pojke kampanj" som Anna Laestadius Larsson föreslår, tycker jag. Detta handlar ytterst om en värderingsfråga.

Inga kommentarer: