16 juli 2011

Ung och utsatt

När samhället tar över ansvaret för barn och placerar dem i en annan miljö än hemma hos sina föräldrar är det oerhört viktigt att samhället inte sviker sitt ansvar.

Senaste året har det kommit ett antal larmrapporter som vittnar om att unga tjejer utsätts för sexuella övergrepp på de behandlingshem där de vistas, placerade där av kommunens socialtjänst.
I Almedalen deltog jag i ett seminarium som Liberala kvinnor ordnade med vice ordförande Fatima Svanå i panelen, där frågan om HVB placeringar för flickor respektive pojkar diskuterades. I dagens samhälle är det så självklart att placera flickor och pojkar tillsammans, men fundera ett ögonblick - om du har vuxit upp med övergrepp är det givetvis mycket lättare att utsättas för övergrepp. Så - varför placeras egentligen flickor och pojkar tillsammans?
Det var en av alla frågor som ställdes till panelen på detta seminarium. Och frågan är berättigad, dels ur ett övergrepps perspektiv, men även utifrån det faktum att flickor och pojkars vårdbehov enligt forskningen skiljer sig åt.
Ett minimkrav för det placerade barnet och för socialtjänsten som gjort placeringen är givetvis att barnet kan känna sig tryggt där det är placerat. Dags att diskutera genusperspektivet när det gäller placeringen av ungdomar på HVB!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns ingen anledning att placera flickor och pojkar tillsammans. Mina egna erfarenheter med placerade tonårstjejer är att när det inte är massa killar i närheten kan de vara sig själva. Tjejer utsätts för ett sånt tryck att vara vuxna och snygga så de kan inte vara sig själva.