19 maj 2010

Äntligen!

Är det något man kan säga om regeringens reformer på betygsområdet så är det att det har tagit tid att få fram förslaget på det nya betyggsystemet. En reform som dessutom riskerar att snabbt gå i graven om de rödgröna vinner valet i höst. På skolområdet har annars reformerna duggat tätt sedan Alliansen tillträdde.
Betyg i sex steg ger studiestimulans och möjligheten för eleven att höja sitt betyg genom att anstränga sig lite extra vilket är bra! Att som tidigare få sitt första betyg i årskurs åtta är väl sent och om betyget inte är riktigt i den nivå man tänkt sig så har man väldigt lite tid på sig för att hinna göra något reellt åt det.
Nu kommer betyget i årskurs sex och redan tidigare har man som förälder rätt att få skriftliga omdömen om man så vill. Ofta är ett skriftligt omdöme en förbättring i jämförelse med alldeles för luddiga utvecklingssamtal där det är lätt att prata runt och svävande vilket givetvis inte gagnar elevens möjligheter att förbättra sina resultat eller föräldrarnas möjligheter att vara med och stötta och ta sin del av ansvaret för att det ska gå bra i skolan. Låt oss hoppas att det nya betygssystemet blir verklighet!

Inga kommentarer: