14 januari 2010

Valfrihet även för Nora

Nu tänker jag återkomma till ett centralt område för mig som liberal - valfrihet. För mig som liberal är det svårt att förstå att man i Nora väljer att inte införa Lagen Om Valfrihet, LOV. Hela grundtanken med LOV är ju att flytta makt från politikerna till medborgarna och detta borde även Noras innevånare få del av. Det var aldrig regeringens mening att denna reform endast skulle tillkomma dem som bor i större städer.
Att det handlar om mindre volymer i en kommun som är liten är självklart. Detta gör det givetvis svårare att få lönsamhet i en sådan verksamhet för den enskilde företagaren. Samtidigt är det ju inte vi politiker som skall sätta ribban för lönsamhet eller tala om för företagaren hur hon skall sköta sin verksamhet. Jag skriver hon, för det är oftast en kvinna som startar företag inom vård och omsorgssektorn, i just detta fall hemtjänst. Det är konstaterat att kvinnor, i högre utsträckning än män, startar verksamhet inom områden där de redan har kunskap. Detta gör att majoritetens beslut att inte införa LOV slår extra hårt mot kvinnliga företagare i synnerhet, och givetvis företagare generellt. Vilket sannolikt inte kommer att gagna kommunen i Svenskt Näringslivs kommande ranking....
Och vill man, så kan man givetvis genom att vara lite mer kreativ och lösningsorienterad hitta lösningar som skulle kunna fungera och göra det lönsamt att införa LOV även i en liten kommun som vår. Man får helt enkelt tänka nytt och annorlunda.

Inga kommentarer: